Alocasia verzorging
De Alocasia a.k.a Olifantsoor is echt een van mijn favorietjes! Met zijn reusachtige bladeren en exotische soortjes heeft dit jungle maatje echt mijn plantenhart veroverd en dus ook mijn woonkamer. Heeft de Alocasia ook jouw plantenhart veroverd, maar twijfel je over de verzorging? Hier vertel ik jou alle in's & out's! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de Alocasia kweker, om nog meer te weten te komen over de Olifantsoor.
Met zijn grote hartvormige bladeren tovert hij ieder interieur om tot urban jungle en zijn tropische vibes niet te missen. Dat kan kloppen, want deze exotische verschijning komt oorspronkelijk uit het tropisch regenwoud vanuit het verre Azië en Midden Amerika, waar de dieren en bewoners de grote bladeren als schuilplaats gebruiken, wanneer de regen met bakken uit de hemel komt. Tropischer kan niet!
Hoe geef ik water aan mijn Alocasia?
De Alocasia is een flinke zuiper, maar wel met een handleiding. Pas deze verzorging zo goed mogelijk toe aan jouw Alocasia. Geef je hem te weinig water dan kunnen de randen van de bladeren geel of bruin uitslaan, maar geef je hem teveel water dan kan dit ook gebeuren. Het is dus echt aftasten hoe de Alocasia reageert en wat de Alocasia het fijnste vindt. Door je vinger in de potgrond te stoppen kan je voelen hoe nat of droog de aarde is. Het kan voorkomen dat de eerste laag al droog is, terwijl de kluit aan de onderkant nog lekker vochtig is.
De Olifantsoor houdt in ieder geval van een constante licht vochtige grond. Laat de potgrond vooral niet uitdrogen, daar heeft hij echt een hekel aan. De stengels van de Alocasia zijn namelijk ook gevuld met water, wat betekent dat als ze te weinig water krijgen de Alocasia stengels er sipjes bij gaan hangen. De kweker gaf als tip om de Alocasia vanaf onderaf water te geven, zodat de wortels het water geleidelijk op kunnen nemen. Zet hem in een pot met gat en schotel.
Sproeien, moet dat ook?
Daar is de Alocasia dol op! Het liefst chillt hij iedere dag in een vochtige omgeving, zoals in zijn natuurlijke habitat. Een hoge luchtvochtigheid is daarom wel echt een must bij deze rakker. Is de luchtvochtigheid te laag, dan zal je dat ook wel aan hem zien. Bruine of gele randen nemen langzaam maar zekere de prachtige bladeren over. Ik ga een aantal keer in de week langs met mijn plantenspuit om die vochtige omgeving na te bootsen. De hogere luchtvochtigheid blijft maar van korte duur.
De Alocasia geeft voorkeur aan regenwater of gedestilleerd water. Het kalkwater kan witte vlekken achterlaten op de bladeren. Een douchebeurt op z’n tijd vind de Alocasia ook niet verkeerd. Dek de pot en potgrond even af met een plastic zak, zodat de aarde geen overload aan water krijgt. De grote Alocasia bladeren kunnen nogal veel stof vangen, maar tijdens een douchebeurt kom je daar gemakkelijk vanaf. Je zal zien dat jouw Alocasia er weer fris en fruitig bijstaat.
Heeft mijn Alocasia voeding nodig?
De Alocasia vindt het fijn om tijdens zijn groeiperiode voeding te krijgen. Nieuwe scheuten die opkomen kosten een hoop energie, de extra voeding helpt de kamerplant hier enorm bij. Gebruik universele kamerplanten voeding en kijk op de verpakking voor de geschikte dosering. Je kan beter wat minder aan je Alocasia geven dan een scheut teveel. Teveel voeding kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast en dat is geen pretje. Je kan ook natuurlijke voeding geven aan jouw kamerplant. Onder het kopje ‘natuurlijke voeding’ vertel ik jou meer!
Heeft jouw Alocasia pas geleden verse potgrond gehad?
Heb jij je Alocasia pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je de Olifantsoor overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.
Waar staat mijn Alocasia het best?
De Alocasia is een echte zonfanaat! Hij kan er echt geen genoeg van krijgen en vindt direct zonlicht daarom enorm fijn. Een ochtend en middag zonnetje is iets waar de Alocasia enorm blij van wordt. Heb jij een raam op het zuiden? Dan is dit de ideale plant-match! Geef hem een plekje waar de zonnestralen op het blad terecht komen en hij zal er prachtig bijstaan.
Staat jouw Alocasia op een donkere plek?
Komt er alleen maar indirect zonlicht naar binnen, zelfs bij een raam? Dan heb je een raam op het noorden en zal dit te weinig zijn voor de Alocasia. Je zal het de Alocasia erg lastig maken, maar ook de verzorging wordt er niet makkelijker op. De bladeren groeien graag naar het zonlicht toe waardoor hij er soms een beetje raar bij kan staan. Draai de pot daarom af en toe zodat hij mooi in shape blijft.
Staat jouw Alocasia vlakbij een verwarming?
In de winter moet je in de gaten houden dat de Alocasia niet te dicht bij de verwarming staat. Hij is geen fan van de droge lucht en het water wat hij krijgt zal een stuk sneller verdampen. De randen en punten van het Alocasia blad worden geel of bruin en kunnen zelfs gaan krullen. Zet hem daarom net even een stukje verder van de verwarming af zet een bakje water naast de verwarming waardoor het water kan verdampen en je de luchtvochtigheid wat opschroeft. Heb je een vloerverwarming? Zet de Alocasia dan op een tof krukje of tafeltje, zodat zijn voetjes het niet te warm gaan krijgen.
Hoe kan ik het best mijn Alocasia verpotten?
De Alocasia kan flink groeien als je hem goed verzorgt. Daarom is een grotere pot altijd een goed idee! Vooral als je de Alocasia groter wilt laten worden. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Alocasia kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Ook wordt de verzorging van de Alocasia een stuk makkelijker. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die jouw interieur doet opfleuren.
Wanneer kan ik het beste mijn Alocasia verpotten?
Je kan het beste de Alocasia in de lente of zomer maanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Alocasia kan verpotten!
Wat gebeurt er als mijn Alocasia in een te grote of te brede pot komt te staan?
De kweker gaf aan dat een te grote of te brede pot in principe geen kwaad kan, maar er zitten wel wat nadelen aan. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. Ik raad je daarom aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.
Wat gebeurt er als mijn Alocasia in een te kleine pot komt te staan?
Hier zal de Alocasia niet vrolijk van worden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte zal blijven. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Alocasia wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Dit zal de verzorging van de Alocasia ook lastiger maken. Een te kleine pot is daarom echt een no go!
Hoe kan ik het best mijn Alocasia stekken?
Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wil zetten met de prachtige Alocasia. En dat is nog leuker als je dit door middel van stekken kunt doen. Je kan de Alocasia op twee manieren vermeerderen; door te scheuren of een pup bij de moederplant weg te halen. Pas het scheuren alleen toe als je een hele volle Alocasia hebt. Als je dit bij een dunner exemplaar doet, is het maar net de vraag of de Alocasia er na het scheuren nog mooi bij zal staan. Geef jij de Alocasia de ultieme verzorging, dan kan de Alocasia knolletjes aanmaken, waar de pups uit komen. In mijn stekplan vertel ik jou meer! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.
Wanneer kan ik het beste mijn Alocasia stekken?
Je kan het beste de Alocasia in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat dit het groeiseizoen is. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Alocasia kan stekken!
Check mijn stekplan!
Hoe moet ik mijn Alocasia stekje verzorgen?
Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Alocasia stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden.
Heeft jouw Alocasia last van verkleurd, gekruld of hangend blad?
De prachtige Alocasia bladeren toveren ieder interieur om tot mini-jungle. De exotische uitstraling van de Alocasia bladeren geven echt een wow-factor en staan er prachtig bij als je de juiste verzorging geeft. Als het de Alocasia niet bevalt zal hij dat ook zeker laten merken en moet je jouw verzorging even goed onder de loep nemen. Hieronder alle 'bladscenario's' op een rijtje.
Heeft jouw Alocasia last van gele bladeren?
Zijn het de onderste bladeren? Jammer genoeg hoort dit bij het natuurlijke proces van de Alocasia, het afstoten van de oudere bladeren. Dit heeft niets te maken met de verzorging die jij toepast aan jouw Alocasia. Zodra er nieuwe scheuten uit de kern opkomen, zal je zien dat de onderste bladeren steeds meer gaan hangen en geler worden. Vervolgens sterven ze af. Je kan deze bladeren verwijderen door de stengel zo laag mogelijk af te snijden met een schoon mes.
Dit is hoe de Alocasia meer energie kan pompen in de nieuwe opkomende bladeren. De nieuwe bladeren zijn belangrijk voor de Alocasia omdat die vaak het grootst zijn en meer licht kunnen opvangen, wat erg belangrijk is voor de Olifantsoor. Je kan hier dus vrij weinig aan doen, het hoort bij het natuurlijke proces van de kamerplant. Snij de stengel zo laag mogelijk af, zodat de kamerplant hier geen energie meer in steekt.
Heeft jouw Alocasia last van hangend blad?
Dan is dit een teken van een tekort aan water. De Alocasia wilt altijd een licht vochtige potgrond hebben. Zodra de kamerplant te droog staat, kan er een hoop mis gaan. De bladeren kunnen gele en bruine randen krijgen die langzamerhand het blad overnemen. Een te droge lucht, door bijvoorbeeld de verwarming, kan dit aansterken. Hier kunnen de bladeren van gaan krullen.
Het moeilijke hiervan is dat als je teveel water geeft de Alocasia dezelfde symptomen aangeeft. Geel bruine randen die langzamerhand het blad overnemen en slap hangende stengels. Het zal misschien wel opvallen dat de Alocasia bladeren beginnen te druppelen. De kamerplant probeert op deze manier van het overtollige vocht af te komen. Komt er ook nog eens een naar luchtje opzetten, dan is het wortelrot alert!
Heeft jouw Alocasia rare vlekken op het blad?
Dan bestaat er een kans dat het blad is verbrand. De Alocasia kan best wat hebben, maar is het een langdurige scherpe zon, dan kan het wel misgaan. Dit herken je aan de lichtbruine tot bruine vlekken die over het gehele blad zitten. Helaas zullen de verbrande bladeren nooit meer helemaal groen worden. Je kan het beste het verbrande blad verwijderen, door de stengel zo laag mogelijk af te knippen. De kamerplant zal geen energie meer in het beschadigde blad steken.
Zijn het ieniemienie plekjes die geel of bruin zijn, dan kan je ook last hebben van nare beestjes. Daarover vertel ik je straks meer!
Kan mijn Alocasia bloeien?
Een kelkachtige bloem, dat is wat er uit een Alocasia kan oppoppen. Dit zal je niet zo snel zien gebeuren in de huiskamer, vertelde de kweker, maar is dat wel zo dan ben jij echt de lucky one! Dat betekent dat jouw Alocasia het enorm naar zijn zin heeft. De bloem slurpt tijdens de groei alleen wel veel energie. Zie je wat opkomen en wil je graag dat jouw Alocasia zijn energie behoudt en in de bladeren steekt? Snij dan de bloemstengel af met een schoon mes.
Heeft mijn Alocasia onderhoud nodig?
De Alocasia snoeien is geen aanrader. De wilde look hoort bij deze kamerplant en is het mooist als je die prachtige stengels en bladeren laat zitten. Je kan een Alocasia niet snoeien, maar vind je hem te vol? Dan is er altijd een optie om te scheuren. Hiermee dun je de kamerplant uit en heb je meerdere Alocasia’s! Persoonlijk vind ik een volle Alocasia erg mooi, dus laat hem het liefst altijd zo staan. De pups die oppoppen naast de moederplant geef ik wel altijd een nieuw potje. Zo heeft de moederplant meer ruimte en energie en kan de pup in zijn nieuwe pot ook lekker zijn gang gaan.
Moet ik mijn Alocasia schoonmaken?
Een poetsbeurt op zijn tijd is echt een must bij de Alocasia. Dit hoort nou eenmaal bij de verzorging van de Alocasia. De ouderen gele bladeren die op het punt staan eraf te vallen kun je eventueel met een schone schaar zo laag mogelijk afknippen. De Alocasia heeft daarnaast ook giga bladeren en vangen dus veel stof waardoor de openingen in het blad verstopt raken en de benodigden stoffen niet meer binnenkrijgen. Stof de bladeren dus af met een doekje, ga langs met je plantenspuit of zet hem onder de douche. Je Alocasia zal er weer fris en fruitig bij staan!
Hoe ziet mijn Alocasia er over een half jaar uit?
Geef jij je Alocasia de ultieme verzorging? Dan zal hij jou belonen met mooie grote bladeren. De Alocasia kan flink uitschieten als hij het goed naar zijn zin heeft! Zijn bladeren kunnen nog groter worden en bij sommige soorten kan zelfs de stam de hoogte in groeien. Doordat de Alocasia grote bladeren aanmaakt kan het zijn dat ze wat meer gaan hangen door het gewicht. Je zal ook zien dat het proces van bladeren die afvallen continue doorgaat. Wordt de Alocasia nog groter, zowel in de hoogte als in de breedte, dan zal de Olifantsoor een nieuwe pot niet verkeerd vinden. Verder zal de Alocasia met goede verzorging er vrijwel hetzelfde uitzien en kan je genieten van dit jungle exemplaar!
Welke beestjes houden er van de Alocasia?
Volgens de kweker heeft de Alocasia niet snel last van nare beestjes, maar je kan het niet altijd uitsluiten. De kweker en het Make A Jungle team controleren jouw jungle maatjes natuurlijk op nare beestjes voordat het wordt verzonden, maar beestjes kunnen helaas op verschillende manier het huis binnendringen. Ze liften bijvoorbeeld mee op jouw trouwe viervoeter of glippen zo naar binnen door jouw openstaande raam. Je kan het helaas niet altijd voor zijn.
Heeft jouw Alocasia last van spint?
Spint brengt graag een bezoekje aan jouw geliefde Alocasia. Vooral in droge omstandigheden zullen ze om z’n oren vliegen. Ze laten gele en bruine vlekken achter op de mooie bladeren en maken minuscule webjes, wat er echt uitziet als een ravage.
Zie jij iets anders kruipen op jouw Alocasia? Bekijk dan goed wat voor beestje het is. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' leg ik je precies uit welke nare beestjes er zijn en hoe je ze kan herkennen. Hier geef ik jou ook alle tips over hoe je het beste deze rakkers kan bestrijden, wat daar wil je natuurlijk het liefste vanaf!
Is mijn Alocasia giftig voor mijn huisdier?
De Alocasia valt wel onder het kopje ‘giftige kamerplant’, maar het ligt eraan of jouw viervoeter een klein hapje van de het blad heeft opgepeuzeld of dat de halve kamerplant weg is. Heeft jouw viervoeter het echt gemunt op die ‘oh zo lekkere’ Alocasia dan kunnen ze symptomen zoals braken of een gezwollen tong en keel krijgen. Neem in dat geval altijd contact op met de dierenarts.
Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Alocasia of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!