Aloë vera verzorging
Stekelige stengels, een zacht groene kleur en een goedje wat als wondermiddel wordt gebruikt. De Aloë vera is onmisbaar in jouw indoor jungle! Wil jij die toffe Aloë vera een plekje in huis geven, maar weet jij niet waar te beginnen met de verzorging? Ik help jou je Aloë vera tot in de puntjes te verzorgen! Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Aloë vera nodig heeft om er jungleproof bij te staan. Lees hieronder meer!
Ook ik leer iedere dag beetje bij beetje steeds meer over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, de Aloë kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Aloë vera een echte uitblinker wordt!
Deze woestijnachtige vetplant staat niet alleen bekend om zijn uiterlijk, maar ook om zijn natuurlijke substantie die wordt aangemaakt en opgeslagen in de stengels, wat wordt toegevoegd in tal van verzorgingsproducten. De Aloë vera bevat een hoop verzorgende stoffen. In het eeuwen oude Egypte gebruikte ze ‘de plant van onsterfelijkheid’ al graag op hun huid. Tot op de dag van vandaag is Aloë vera een populaire toevoeging in onze cremetjes, maar ook een geweldige toevoeging in jouw indoor jungle!
Hoe geef ik mijn Aloë vera water?
De Aloë kan je gerust overslaan aangezien 'ie weinig water nodig heeft. In zijn natuurlijke habitat kan het enorm droog zijn en moet hij het met stortbui doen die eens in de zoveel tijd voorbij komt. De kamerplant valt daarom onder het kopje ‘de nuchtere’. De Aloë vera kan het goed zonder water doen en is daarom makkelijk als het op verzorging aankomt. En dat allemaal omdat 'ie goed voor zichzelf kan zorgen omdat het water wordt opgeslagen in zijn stengels.
Door de potgrond met je vinger te checken kan je aanvoelen hoe vochtig of droog de aarde is. Voelt deze nog vochtig aan? Dan geef ik wat minder water. Staat de Aloë op een plekje waar het water sneller verdampt, dan geef ik wat meer. De precieze hoeveelheid is altijd lastig aan te geven, aangezien verschillende factoren hier invloed op hebben, zoals de temperaturen binnenshuis, op welke plekje jouw geliefde Aloë vera staat en hoe groot jouw Aloë is. De potgrond checken is altijd een must!
Wat gebeurt er als ik mijn Aloë vera te veel water geef?
Teveel water kan ervoor zorgen dat er wortelrot ontstaat. Als de kamerplant voor een langere tijd te nat staat, zal je zien dat de stengels enorm bol gaan staan. Op een gegeven moment kunnen de wortels rotten en schiet de rot langzamerhand door naar de stengels van de kamerplant. Je zal zien dat je Aloë vera in een hoopje snot zal veranderen en rijp is voor de composthoop. Onthoud goed, less is more en controleer de potgrond zo nu en dan!
Wat gebeurt er als ik mijn Aloë vera te weinig water geef?
Laat je hem te droog staan, dan zal je dit aan de kamerplant zien. De volgende symptomen kunnen er bij te weinig water opkomen. De punten van de Aloë worden rood, oftewel, hij probeert jouw aandacht te trekken en te laten merken dat hij water nodig heeft. De rode punten zullen na verloop van tijd wegtrekken, als je jouw Aloë weer water geeft, maar dit kan even duren. Daarnaast kan de structuur van de stengels wat rimpelig zijn en kunnen de punten opdrogen. Ook zal je zien dat het blad een stuk platter is, doordat hij wat vocht mist. Probeer hem niet te vaak over te slaan aangezien 'ie uitdroging ook niet heel fijn vindt. Pas de juiste verzorging toe bij jouw Aloë vera voor een mooie resultaat!
Sproeien, moet dat ook?
Je Aloë vera een sproeibeurt geven is mogelijk, maar zie dit als 'water geven' zoals de kweker mij vertelde. Het water zal op de potgrond terecht komen omdat het water makkelijk langs de stengels naar beneden valt. Een pluspunt is dat je de Aloë vera stofvrij maakt, alhoewel hij vrij weinig stof vangt. Het is dus niet per se een must om jouw Aloë vera een sproeibeurt te geven.
Heeft mijn Aloë vera voeding nodig?
De kweker vertelde mij dat de Aloë vera prima zonder voeding kan, maar het zo nu en dan wel kan waarderen. De kweker adviseerde om eerder de potgrond te verversen dan kamerplant voeding te geven. In de potgrond zitten genoeg voedingsstoffen waar de Aloë vera weer lekker op kan teren. Als je voor voeding kiest, kan je het beste voor de succulenten en cactus voeding gaan. Hier geeft de Aloë voorkeur aan! Geef je teveel voeding dan kunnen de wortels aangetast raken en verbranden. Vooral als de potgrond enorm droog is nemen de wortels het te snel op waardoor kans op verbranding groot is. Hier zal jouw geliefde Aloë nooit meer van kunnen herstellen.
Heeft jouw Aloë pas geleden verse potgrond gehad?
Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.
Waar staat mijn Aloë vera het best?
Zon, zon, zon, deze kamerplant kan er geen genoeg van krijgen. In exotische oorden staat deze stekelige rakker in de brandende zon. Hij valt daarom niet voor niets onder het kopje ‘zonfanaat’. Is jouw woonkamer zonovergoten? Geef hem dan gerust een plekje waar de zonnestralen naar binnen vallen. De Aloë vera zal door de zonnestralen en goede verzorging sneller groeien. Heb jij een raam op het zuiden en een leeg plekje op de vensterbank? Dan is de Aloë de perfecte match voor jou!
Deze kamerplant kan ook prima op een plekje staan met indirect zonlicht, maar zal dan minder hard groeien en daardoor ook minder water verbruiken. Staat je Aloë vlakbij de verwarming? No stress, daar kan deze survivor wel tegen! Een beetje droogte doet hem niks, mits hij helemaal geen water krijgt. Zorg ervoor dat de stengels niet tegen de verwarming aan staan. Dan is de kans op verbranding niet te omzeilen.
Staat jouw Aloë op een donkere plek?
Staat jouw Aloë vera te donker? Hij zal het in eerste instantie niet laten merken, maar op den duur zal je zien dat 'ie het minder naar zijn zin zal hebben. Grote kans dat de Aloë zal aftakelen. Iedere kamerplant heeft zonlicht nodig, helemaal de Aloë! Een te donker plekje kan zorgen voor een rimpelige structuur op het blad en de kans op wortelrot vergroten. Een kamerplant die op een donkerder plekje staat zal ook minder water verbruiken en daar gaat het vaak fout. De Aloë krijgt net even teveel water en kan het nergens meer kwijt. Door hem op een lichtere plek te zetten zal het water wat sneller verdampen, waardoor je dit probleem niet zal hebben. Zet hem daarom lekker voor het raam, zodat hij kan genieten van de zonnestralen.
Kan ik mijn Aloë vera buiten zetten?
Wil je de Aloë buiten neerzetten? Het is mogelijk, maar of je stekelige maatje daar nou vrolijk van wordt is een tweede. In het droge tropische klimaat kan de Aloë goed vertoeven in de buitenlucht, maar in ons koude kikkerlandje is dit toch wel een ander verhaal. Doordat wij veel regenachtige dagen hebben en het weer hier vrij wispelturig is, raadt de kweker het bij deze af om de Aloë vera buiten een permanent plekje te geven. Je kan hem eventueel tijdens de warmere dagen buiten laten staan, maar neem hem dan wel weer naar binnen als het kouder wordt. De Aloë moet een vorstvrij plekje hebben, wilt hij het naar zijn zin hebben en het goed doen. Ik laat mijn stekelige maatje altijd lekker in de woonkamer staan zodat de kamerplant geen shock kan ervaren. Zo kan je er ook meer van genieten!
Hoe kan ik het best mijn Aloë vera verpotten?
De Aloë is een kamerplant die op z’n gemakje groeit. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Om de twee jaar kan je hem een nieuw potje geven. Een grotere pot heeft hierbij vele voordelen! De Aloë vera kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur. Je zal zien, de nieuwe scheuten poppen de lucht in als de Aloë vera een nieuwe en grotere pot krijgt.
Wanneer kan ik het best mijn Aloë vera verpotten?
Je kan het beste de Aloë vera in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik je meer tips over hoe je het beste jouw Aloë vera kan verpotten!
Wat gebeurt er als mijn Aloë vera in een te grote of te brede pot komt te staan?
De kweker gaf aan dat het mogelijk is, een grotere en bredere pot. Je moet alleen niet overdrijven. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven en de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Aloë is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat.
Wat gebeurt er als mijn Aloë vera in een te kleine pot komt te staan?
Dit zal de Aloë vera niet heel fijn vinden. De kweker gaf aan dat hij niet zal uitdijen en groeien, maar voornamelijk op dezelfde grootte blijft hangen. Op den duur zal hij het niet fijn vinden, aangezien de wortels niet kunnen groeien. Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Aloë vera wilt graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot is daarom echt een no go!
Hoe kan ik het beste mijn Aloë vera stekken?
Ik snap heel goed dat jij je interieur vol wilt zetten met de prachtige Aloë vera. Dit is natuurlijk nog leuker als dit kan doen door je stekelige maatje te stekken. Je kan de Aloë vera op twee verschillende manieren vermeerderen. Door een bladstek of een pup af te nemen kan je mini Aloë’s groot laten worden. Hoe leuk! Hier kan je veel kleintjes mee maken en als je Aloë het goed naar zijn zin heeft zullen er pups oppoppen. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.
Wanneer kan ik het beste mijn Aloë stekken?
Het stekken van de kamerplant kan je het beste in de lente- en zomerperiode doen. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigen en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen. Hieronder vertel ik je hoe je deze twee methodes kan toepassen om jouw indoor jungle te verrijken met dit leuke stekelige exemplaar!
Check mijn stekplan!
Hoe moet ik mijn Aloë vera stekje verzorgen?
Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Bij de Aloë vera pups hoef je maar weinig verzorging toe te passen. Geef nadat je de pup hebt verpot een beetje water en laat hem verder droog staan. De kleintjes houden niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Verder heb je geen omkijken naar deze kleine pups en kan je ze lekker hun ding laten doen.
Heeft jouw Aloë vera last van verkleurd, geknakt of hangend blad?
De puntige bladeren van de Aloë vera staan erom bekend het wondermiddel in zich te hebben. Daarnaast zorgt de Aloë voor de ultieme woestijn sferen in huis. Dit veelzijdige stekelige maatje staat er bijna altijd met wat minimale verzorging pico bello bij! Maar soms kan het wel eens voorkomen dat de kamerplant het niet helemaal naar zijn zin heeft. Zie je dat de stengels van kleur veranderen en er sipjes bij gaan hangen, neem dan je Aloë vera verzorging skills onder de loep. Alle mogelijke ‘bladscenario’s’ neem ik graag met je door.
Alle kleuren van de regenboog! Ja, de Aloë kan een hoop kleuren naar voren laten komen, alleen doet ‘ie dit niet voor de lol. Hij trekt hiermee graag je aandacht zodat jij kan ingrijpen. Hieronder alle kleuren op een rijtje!
Heeft jouw Aloë last van geel blad?
Een gele gloed is geen goed teken. Pas dan direct jouw Aloë vera verzorging skills aan. Dit kan betekenen dat je geliefde Aloë te licht staat. De kamerplant houdt van een zonnig plekje, maar het kan wel eens voorkomen dat dit toch te fel voor hem is. Zie je dit gebeuren? Zet hem dan wat verder van het raam af en check even of hij het daar beter naar zijn zin heeft.
Zie je dat de onderste bladeren geel van kleur worden? Vaak zijn dit de oudste bladeren die op den duur worden afgestoten. Je zal zien dat er nieuwe scheuten opkomen vanuit de kern, dus je krijgt er vers groen blad voor terug. Wat je dan het best kan doen is het gele, verdroogde blad wegsnijden met een schoon mes. Dit blad wordt niet meer groen. Zo voorkom je dat er geen onnodige energie naar het oude gele blad zal gaan, maar juist naar de nieuwe scheuten wordt gezet.
Heeft jouw Aloë vera last van bruin blad?
Teveel water zorgt voor bruin blad. Als er teveel water wordt gegeven aan de Aloë kan er rot ontstaan. Dit begint bij de wortels van de kamerplant en kan uiteindelijk doorschieten naar de stengels. De bruine kleur die je terug ziet komen in de stengels is rot. Als je dit ziet gebeuren bij je geliefde Aloë dan is het vaak einde verhaal en is de kamerplant rijp voor de composthoop.
Heeft jouw Aloë last van lichtgroen tot wit blad?
Zie je dat je Aloë er wat pips bij staat en slaat hij wit uit? Dan kan het zijn dat je stekelige maatje te donker staat. Het is een echte zonfanaat, dus geef hem ook een plekje waar hij genoeg zonnestralen op kan vangen. Iedere kamerplant heeft zonlicht nodig om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen en het fotosynthese proces goed uit te kunnen voeren. Als je Aloë te weinig licht krijgt, zal 'ie minder bladgroen korrels aanmaken, wat resulteert in een witte tot lichtgroene kamerplant.
Heeft jouw Aloë vera last van rood blad?
Zie je dat de punten van je Aloë vera rood uitslaan? Dan is dit een teken van te weinig water. Hij schreeuwt om jouw aandacht door de alarmerende kleur. Dat de Aloë een makkelijk plant is en weinig water nodig heeft wilt niet zeggen dat je hem compleet kan laten uitdrogen. Je moet wel de juiste verzorging geven aan je Aloë vera wil je hem mooi houden. Bij te weinig water zal de Aloë het vocht onttrekken uit de punten. Je zal zien dat deze compleet opdrogen en zelfs af kunnen breken. De kamerplant kan hiervan herstellen, maar laat dit niet te vaak gebeuren! Dit kan op lange termijn meer schade aanrichten.
Heeft jouw Aloë last van geknakt blad?
Heeft jouw Aloë vera last van geknakt blad, dan is het hoog tijd om je verzorging skills onder de loep te nemen. Daar wordt je natuurlijk niet vrolijk van. Vaak is dit een teken van teveel water en vaak in combinatie met een te donkere standplaats. Zet hem wat lichter en geef hem minder water en je zal zien dat het een stuk beter zal gaan. Zijn de toppen geknakt? No worries! Dit kan wel eens voorkomen. Laat de wond goed opdrogen en er is niks aan het handje. Er zal alleen geen nieuwe top aangroeien, dus als je die halve stengel maar niks vindt kan je hem beter zo kort mogelijk wegsnijden met een schoon mes.
Heeft jouw Aloë vera last van bol blad?
Valt het je op dat de stengels van de Aloë hun vormen kwijt zijn en er opgeblazen uitzien? Ook hier speelt teveel water een rol! De bladeren vullen zich met de extra scheut water die je hebt gegeven en gaan hierdoor bol staan. Gebeurt dit per ongeluk een keer, dan hoef je je geen zorgen te maken. Gebeurt dit vaker, dan is er een grotere kans op wortelrot. Onthoud goed, less is more! Geef je Aloë vera de juiste verzorging zodat 'ie er mooi bijstaat!
Kan ik de gel van de Aloë vera op mijn huid smeren?
De gel van Aloë vera staat er om bekend veel goeds te doen voor je huid en haar, aangezien het goedje boordevol mineralen, vitamines en nog veel meer krachtige stoffen zit. Het gel achtige goedje wil je natuurlijk het allerliefst op je huid smeren, maar let op! Als een Aloë een chemische bestrijding heeft gehad, is het af te raden om deze te gebruiken voor je DIY gelletje. Is de Aloë op een biologische manier grootgebracht? Dan kan je aan de slag met het ontleden van de stengels. Dit doe je als volgt!
Kan mijn Aloë vera bloeien?
Dit zal je misschien niet zo snel zien gebeuren in jouw woonkamer, een Aloë vera die in bloei staat. Geef jij echt de ultieme verzorging en liefde aan jouw Aloë vera en heeft hij er al wat jaartjes op zitten, dan kan er iets opbloeien tussen jullie. De Aloë bloem komt uit de kern van de groene stekels gezet en heeft een prachtige oranje rode tint. Kleurrijk? Nou en of! Wel kost het een hoop energie voor de Aloë vera om de bloemen uit te laten komen. Knip de bloem weg met een schone schaar, zodat de energie bespaart blijft en naar de bladeren toe gaat. Wil je deze mooie eye catcher laten zitten, wat ik heel goed snap, dan kan je dat ook prima doen!
Heeft mijn Aloë vera onderhoud nodig?
Het is niet nodig om de Aloë vera te snoeien, dit is op advies van de kweker een no go! Omdat de Aloë vera geen harde groeier is zal hij niet in een klap je halve woonkamer overnemen. Je hoeft dus niet aan de slag te gaan met een snoeischaar. Doe je dit wel? Dan zal je de kamerplant juist beschadigen. Zit er een lelijk blad tussen dan mag je die best afknippen. Knip het blad zo laag mogelijk af zodat de Aloë vera weer energie steekt in een nieuw blad. Pas op dat je niet teveel weg haalt! Dat zou zonde zijn van je stekelige maatje!
Moet ik mijn Aloë schoonmaken?
Wat dat betreft heb je geen omkijken naar de Aloë vera. Veel stof vangt hij niet met zijn rechtopstaande stengels. Is er een blad langzaam geel aan het worden en afsterven? Trek het voorzichtig los zodat de kamerplant hier geen energie meer in stopt. Je groene maatje staat er weer fris en fruitig bij!
Hoe ziet mijn Aloë er over een half jaar uit?
Met de juiste verzorging zal de Aloë vera er niet heel anders uitzien. De Aloë is een langzame groeier en zal een half jaar later misschien een baby scheutje hebben of een nieuw blad, maar that’s it. Om deze reden is het verpotklusje om de 2 à 3 jaar nodig. Heb je hem al een aantal jaar staan, dan kan het zijn dat 'ie is uitgedijd en de stengels langer zijn geworden. Minimale verzorging is voldoende en hij zal er prachtig bijstaan. Heb je er genoeg van gehad? Dan kan je de stengels ontleden en smeren maar!
Welke beestjes houden er van de Aloë vera?
De Aloë vera is niet bepaald geliefd bij de nare beestjes. Je zult ze daarom niet snel zien kruipen op jouw geliefde Aloë vera. Voordat de Aloë op de post wordt gezet zal hij altijd gecheckt worden op beestjes bij de kweker en hier door ons Make a Jungle team. Helaas kunnen we niet altijd de vervelende beestjes uitsluiten en bestaat er altijd een kans dat ze op een andere manier op jouw Aloë vera terecht komen door jouw trouwe viervoeter, een openstaand raam of door jouw andere jungle maatjes die een vervelend beestje op zich hebben.
Er kunnen verschillende beestjes op jouw Aloë vera terechtkomen, maar de Aloë heeft een speciaal goedje over zijn blad heen wat de nare beestje afstoot. Soms weerhoudt het de kruipende wezentjes niet en bijten zich het liefst in het blad om het sap uit de stengel leeg te zuigen.
Zie je iets kruipen? Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje 'natuurlijke vijanden' kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestjes afkomt.
Is mijn Aloë giftig voor mijn huisdier?
De Aloë vera is lichtelijk giftig, maar het ligt eraan of jouw viervoeter een kleine hapje van de het blad heeft opgepeuzeld of dat de halve kamerplant weg is. Op het blad van de Aloë is er een giftig stofje te vinden wat ervoor zorgt dat ongedierte de Aloë met rust laat. De gel die in de Aloë te vinden is, is natuurlijk niet giftig. Heeft jouw viervoeter last nadat hij toch iets teveel heeft opgepeuzeld van jouw geliefde Aloë? Dan kan je het beste even contact opnemen met de dierenarts.
Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Aloë vera of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit stekelige exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!