• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Orchidee verzorging

4.4
(5)
Reading Time: 11 minutes

De Orchidee staat bekend om haar prachtige bloemen. Ben jij gek op die mooie bladeren en bloemen van de Orchidee maar ben je niet bekend met de verzorging? Ik deel graag alle ins & outs met jou, zodat je niet voor verrassingen komt te staan! Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ben ik langsgegaan bij dé expert, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Orchidee een echte eyecatcher wordt! Lees hieronder meer!

Deze kamerplant staat bekend om zijn bekende sierbloem met veel kleur. Dit pareltje groeit in het tropisch regenwoud in Zuidoost-Azië en Australië. Hier groeit ‘ie vooral in bomen, spleten, in rotsen of op sterke lucht doorlatende grond. Wereldwijd zijn er ruim 25.000 soortjes bekend.

Hoe geef ik water aan mijn Orchidee?

De Orchidee valt onder het kopje ‘Bescheiden drinker’. Hij lust pas een slok water als de grond redelijk droog is. De aarde een beetje op laten drogen tussen de gietbeurten in kan geen kwaad, maar de kamerplant wil liever niet te lang droog staan. Je kunt de Orchidee water geven door de kweekpot ongeveer 10 minuten onder te dompelen in een laagje water. Op deze manier krijgen de wortels voldoende tijd om het water op te nemen. Maar let op dat 'ie geen natte voeten krijgt, daar is de Orchidee geen fan van.

Staat de Orchidee op een plekje waar het water sneller verdampt, dan geef ik wat meer. De precieze hoeveelheid is altijd lastig aan te geven, aangezien verschillende factoren hier invloed op hebben, zoals de temperaturen binnenshuis, op welke plekje jouw geliefde jungle maatje staat en hoe groot jouw Orchidee is. De potgrond checken is altijd een must! 

Wat gebeurt er als ik mijn Orchidee te veel water geef?

Je kan de Orchidee beter te weinig water geven dan een scheut te veel. Te veel water kan ervoor zorgen dat er wortelrot ontstaan. Je zal zien dat de bladeren eerst geel worden en langzamerhand hangen en los zullen laten. Is de potgrond kleddernat en worden de bladeren steeds lelijker? Check dan eerst of je geen wortelrot hebt. Bruine of zwarte wortels die er snotterig en zacht uitzien? Ja, dat is helaas wortelrot-alert! Als je net op tijd bent kun je kamerplant nog redden door hem over te potten en droog te laten staan. Is het blad zacht en snotterig? Dan zit de rot in het blad. De kamerplant heeft dan een kleine kans op overleven en zal dan rijp zijn voor de composthoop. 

Sproeien moet dat ook?

Wat dat betreft heb je het makkelijk met de Orchidee. Je hoeft hem niet te voorzien van een lichte nevel, aangezien de Orchidee prima kan vertoeven in een lage luchtvochtige omgeving. Wel kan je langsgaan met de plantenspuit om je Orchidee stofvrij te maken. Zo staat je Orchidee er weer fris en fruitig bij. Let hierbij wel op dat je de bloemen vermijd, dit kan zorgen voor bruine vlekken.

Heeft mijn Orchidee ook voeding nodig? 

De Orchidee vindt het fijn om zo nu en dan wat voeding te krijgen. Vooral in de lente- en zomermaanden geef ik ze wat extra voeding, zodat ze lekker kunnen doorgroeien en de woonkamer tot jungle omtoveren. Kijk goed op de verpakking van de plantenvoeding hoeveel de Orchidee nodig heeft, geef nooit meer dan wat er staat aangegeven. Doe je dit wel dan is de kans groot dat je de wortels aantast, wat uiteindelijk averechts werkt. Je kunt gebruik maken van speciale Orchidee-voeding. Die zal goed zijn werk doen. In de herfst- en wintermaanden heeft de Orchidee geen trek.

Heeft jouw Orchidee pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Orchidee pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Orchidee het best?

De Orchidee vindt een plekje met indirecte zonnestralen het allerfijnst. Deze kamerplant wordt daarom ook niet voor niets semi schaduw liefhebber genoemd. Heb jij geen zonnestralen naar binnen schijnen, dan kan je hem gerust een plekje bij het raam geven. Heb jij een ochtend, middag of einde-middag zonnetje naar binnen schijnen, zet hem dan wat verder van het raam af. De Orchidee is geen fan van directe zonnestralen op zijn blad. Teveel zonlicht zorgt ervoor dat de plant doffer van kleur wordt en het blad schaden. 

Kan mijn Orchidee op een licht plekje staan?

De Orchidee vindt een licht plekje met indirect zonlicht erg fijn, maar zodra er directe zonnestralen op het blad terecht komen zal de frisse groene kleur veranderen naar een doffe gele kleur. De Orchidee zal hier niet zo blij zijn en liever een ander plekje willen. Op den duur kan dit het blad schaden.

Heb jij een ochtendzonnetje of helemaal geen directe zonnestralen in huis? Dan zal de Orchidee met plezier bij jou willen staan en kan hij gerust een plekje krijgen bij het raam. Heb jij een middagzonnetje met felle zonnestralen die bij jou naar binnen komen? Dan raad ik aan om de Orchidee wat verder in de kamer te zetten. Als de felle zonnestralen op jouw geliefde Orchidee terecht komen, dan bestaat er een kans dat ze gaan verbranden. Dit kan je zien aan de bruine vlekken die er ontstaan op het blad. Voorkomen is beter dan genezen, want die vlekken zullen er niet meer uitgaan.

Kan mijn Orchidee op een donker plekje staan?

De Orchidee een donker plekje geven is geen aanrader. De Orchidee is gek op indirect zonlicht en zal hierbij ook het beste groeien. Geef je hem een plekje met minimaal zonlicht, dan zullen de bladeren geel van kleur worden, hangen en komen er geen nieuwe scheuten op. De kamerplant zal op een donker plekje zoveel mogelijk naar het licht groeien, waardoor de de plant rare vormen kan aannemen. Wat ook vaak voorkomt is dat de bladeren binnen no time op de grond liggen. Op een donkere plek kan er ook gemakkelijk te veel water worden gegeven, waardoor de kamerplant snel achteruit kan gaan.

Kan mijn Orchidee naast een verwarming staan?

Staat jouw Orchidee vlakbij een verwarming? Vooral als je hem aan hebt staan is het een must om de potgrond van de plant zo nu en dan te checken. De kamerplant kan het goed aan, maar de droge verwarmingslucht kan ervoor zorgen dat het water sneller verdampt. Staat de Orchidee tegen de verwarming aangedrukt? Foute boel! De bladeren kunnen verbranden en de kamerplant kan hier enorme schade van oplopen. Ook is het niet een heel fraai gezicht, dus geef hem een mooi plekje waar hij trots zijn mooie bladeren en bloemen kan showen. Heb jij vloerverwarming? Zet de plant op een tof krukje of tafeltje, om snellere verdamping van het water te voorkomen! 

Hoe kan ik mijn Orchidee het best verpotten?

De Orchidee is geen hele harde groeier. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een jaarlijks klusje is het dus zeker niet, wat mega relaxed is. Een grotere pot heeft veel voordelen! Zo kan de Orchidee er op los gaan met zijn wortels en kan de potgrond meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur.

Wanneer kan ik het best mijn Orchidee verpotten?

Je kan het best de Orchidee in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik je meer tips over hoe je het beste jouw Orchidee kan verpotten!

Wat gebeurt er als mijn Orchidee in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Orchidee is een snelle groeier maar ik raad jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is. De kamerplant heeft op deze manier genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als mijn Orchidee in een te kleine pot komt te staan? 

Dit zal de Orchidee niet heel erg vinden. De kweker gaf aan dat het wel even duurt voordat hij zijn potje ontgroeid. Merk je dat jouw jungle maatje graag een nieuwe potje wilt, wacht dan zeker niet! Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Orchidee wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik mijn Orchidee stekken? 

Ik snap heel goed dat jij graag kleine Orchideetjes wilt. Helaas vergt het kweken van een Orchidee veel kennis. Stekken is daarom erg lastig. Er zijn verschillende methodes om de orchidee te vermeerderen. Denk hierbij aan scheuren, zaaien en meristemen. Helaas garanderen geen van de methodes een succesvolle vermeerdering. Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.

Wanneer kan ik het best mijn Orchidee stekken?

Je kan het beste de Orchidee in het voorjaar stekken. Kamerplanten zijn in het voorjaar een stuk sterker omdat er meer zonnestralen en aangenamere temperaturen aanwezig zijn. Tijdens het stekken kan het gebeuren dat je de wortels beschadigd en in de lente- en zomerperiode kunnen kamerplanten daar makkelijker van herstellen omdat alle invloeden gunstiger zijn. Hieronder vertel ik jou hoe je de Orchidee kan stekken! 

Check mijn stek plan!

Hoe moet ik mijn Orchidee stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Geef het Orchidee stekje dus wat extra verzorging om hem goed te laten groeien. Staat jouw stekje bijvoorbeeld in de verse potgrond? Zorg er dan voor dat de aarde vochtig blijft. De kleintjes houden ook niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Ze houden van een vochtige en warme omgeving. Plaats ze daarom in een leuk mini kasje of doe er een plastic zakje omheen, om de warmte en luchtvochtigheid ter plekke te houden. 

Heeft jouw Orchidee last van verkleurd, verschrompeld of hangend blad?

De tropische bladeren en bloemen van de Orchidee geven instant jungle vibes aan jouw kamer. Met de juiste verzorging zal de Orchidee er mooi bijstaan. Als het de Orchidee niet bevalt zal 'ie dat ook zeker laten merken en moet je jouw verzorging even goed onder de loep nemen. Hieronder alle 'bladscenario's' op een rijtje.

Heeft jouw Orchidee last van gele bladeren?

Gele bladeren bij de Orchidee kan betekenen dat je last hebt van wortelrot. Als het blad van jouw Orchidee geel is en slap hangt heb je grote kans dat er rot in de wortels zit maar ook in de stam. Wees dit dus altijd voor, want in dit stadium is je geliefde Orchidee vaak niet meer te redden. 

Laat jouw Orchidee knoppen vallen?

Wanneer jouw geliefde Orchidee knoppen laat vallen, is dit het gevolg van te veel kou en water, of te weinig licht. Onder de 15 °C zijn de wortels niet meer actief, waardoor de plant de knoppen laat vallen. Zorg er dus altijd voor dat de omgevingstemperatuur boven de 16  °C is. 

Hangen de bladeren van jouw Orchidee slap?

Bij hangende bladeren kan het zijn dat jij jouw Jungle maatje te veel water geeft. Door de potgrond met je vinger te checken kan je voelen hoe vochtig of droog de aarde is. Voelt deze nog vochtig aan? Dan geef ik wat minder water. Als de wortels rot zijn moet je de Orchidee snel verpotten, anders is hij rijp voor de composthoop. 

Kan mijn Orchidee bloeien? 

De prachtige gekleurde bloemen zorgen ervoor dat de Orchidee echt uitblinkt. De bloemen van de Orchidee kunnen er het hele jaar mooi bij staan, zolang je jouw jungle maatje de juiste verzorging geeft. De Orchidee zet alle energie naar de bloemen toe voor een optimaal resultaat. 

Heeft mijn Orchidee onderhoud nodig?  

Je kan de Orchidee rustig zijn gangetje laten gaan. Om zijn springerige uiterlijk doe je het natuurlijk, dus laat hem zijn ding doen. Als de bloemen zijn uitgebloeid kun je de stengels wegknippen, 12 mm onder de bloem is voldoende. Ook kun je dode bladeren en oude bloemstengels wegknippen.

Moet ik mijn Orchidee schoonmaken?

Zo nu en dan een poetsbeurt kan geen kwaad. De bladeren kunnen best vast stof opvangen waardoor de openingen in het blad verstopt raken. Hierdoor kan de Orchidee minder goed belangrijke stoffen opvangen. Pak je plantenspuit of stofdoek erbij en maak jouw rondvormige maatje stofvrij! Let hierbij wel op dat je niet de bloemen nat maakt. Probeer de bloemen te ontwijken en je te focussen op de bladeren.

Hoe ziet mijn Orchidee er over een half jaar uit?

De Orchidee leidt met een beetje aandacht zijn eigen leventje. Vergeet de Orchidee vooral geen nieuw potje te geven om de 2 a 3 jaar. Ook is een goede verzorging toe te passen belangrijk als je wilt dat ze groot worden. Dit kun je het beste doen in het voorjaar, dan is ‘ie beter in staat om eventuele beschadigingen te herstellen. 

Welke beestjes houden er van de Orchidee? 

Je zal er vast niet vaak mee in aanraking komen, beestjes op jouw Orchidee. Voordat de Orchidee op de post wordt gezet, checken de kweker en het Make a Jungle team de kamerplant op beestjes. Helaas kan je beestjes niet compleet uitsluiten op jouw mooie Orchidee omdat ze op andere manieren jouw huis kunnen binnendringen. Door jouw trouwe viervoeter of als je een raam openzet, je ontkomt er gewoon niet altijd aan. 

Om meer te weten te komen over beestjes kun je meer informatie vinden onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’. Hierin kan je vinden met welk beestje je te maken hebt en hoe je het beste in actie kan komen.

Is mijn Orchidee giftig voor mijn huisdier? 

Er zijn ontzettend veel soorten Orchideeën. De meeste soorten orchideeën zijn gelukkig niet giftig!


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Orchidee of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle maatje? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!

Orchidee verzorging