• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Hoe kom ik van die vervelende beestjes af?

4
(2)
Reading Time: 15 minutes

Vervelende beestjes, ze zijn niet leuk! Helaas kan je ze niet altijd voorkomen. Net zoals dat het in de echte jungle krioelt van de beestjes kan jouw indoor jungle er ook weleens last van hebben. Je ontkomt niet altijd aan deze beestjes. Kwekers gebruiken vandaag de dag biologische bestrijdingsmiddelen tegen deze beestjes, wat super is! Minder belastend voor het milieu, voor jouw kamerplant en indirect ook voor jou! Heb je last van ongedierte op je planten en wil je er het liefst vanaf? Ik deel al te graag mijn tips met jou om van deze vervelende beestjes af te komen.  

Waar komen die vervelende beestjes vandaan? 

Beestjes kunnen het soms heel erg naar hun zin hebben op jouw mooie kamerplant, maar jouw indoor jungle vindt dat helemaal niet zo tof! Sterker nog, de kamerplanten kunnen er heel treurig bij gaan hangen en zelfs het loodje leggen door een invasie van vervelende beestjes. Kamerplanten kunnen deze beestjes oplopen door tocht, een openstaand raam, via huisdieren, van een andere kamerplant of door jouzelf, zonder dat je het door hebt.

Geef jij je jungle maatje niet de juiste verzorging, dan is de kans een stuk groter dat 'ie een plantziekten krijgt. Door bijvoorbeeld teveel water te geven worden de bladeren slap en kunnen bepaalde plant ongedierte het vocht er makkelijk uitzuigen. Maar helaas kunnen ook de gezonde kamerplanten last hebben van plantziektes. Zie jij iets vreemds kruipen tussen jouw mooie groene bladeren? Kom dan gelijk in actie. Ik help jou van de vervelende beestjes af! Make a Jungle to the rescue! Hierbij het plan de campagne om mee te beginnen.

Kom in actie met deze tips!

Welke soorten vervelende beestjes zijn er?

Weet jij met welk ongedierte je te maken hebt? Er zijn een heleboel beestjes gek op groene bladeren. Er bestaan vele soortjes, die op verschillende manieren bestreden moeten worden. Hieronder neem ik de verschillende beestjes met jou door, hoe je van ze af kunt komen, maar ook hoe je kan voorkomen dat de beestjes ze op je kamerplant terecht komen.

Zie je ze vliegen?

Rouwvlieg

Die kleine minuscule irritante vliegjes, maak kennis met de rouwvlieg. Het zijn kleine mugjes die een enorme plaag kunnen vormen. En of het vervelende beestjes zijn! Ze leggen hun eitjes het liefst in aarde, tot ongeveer 5 cm diep, waar de larven uitkomen. En dat willen we niet! Hierbij wat handige tips om er vanaf te komen:

Trips 

Ook deze vervelende beestjes vliegen in het rond. De trips zijn klein, dun en overdwars gestreept en vinden de bladeren van jouw mooie kamerplant enorm lekker, maar laten daardoor een ravage achter. Deze beestjes prikken in het blad en zuigen het vocht eruit waardoor er bruine of zilvergrijze vlekken kunnen ontstaan. De trips vertoeft het liefst op dunne bladeren, wat betekent dat je ze op de cactussen en vetplanten niet vaak zal zien. Een lage luchtvochtigheid in je woning, dat vinden deze beestjes heerlijk. Ze leggen hun eitjes het liefst aan de onderkant van het blad. De larven vallen in de potgrond en verpoppen zich vervolgens in de potgrond, maar soms ook op het blad en komen er als volwassen trips uit. Die lopen en vliegen vrolijk rond en gaan vervolgens ook op zoek naar het volgende slachtoffer. Is dit niet verschrikkelijk? Hierbij wat handige tips om die nare planten ziekten te verbannen.

Witte vlieg

Deze beestjes vliegen graag rondom jouw kamerplant. Helaas zijn het lastige beestjes om aan te pakken. De witte vlieg is o.a. ook een liefhebber van gewassen. Deze beestjes houden vooral van een zacht en dun blad. De bladeren kunnen hierdoor verkleurde vlekken krijgen, bleek of geel worden en moeite hebben met groeien. Daarnaast heeft de witte vlieg een giftig speeksel wat de plant kan aantasten. Dit brengt ook een virus met zich mee dat wordt achtergelaten op jouw jungle maatje en trekt vervolgens ook andere vervelende plantziekten aan die schimmels veroorzaken. Deze witte vijand is goed te zien met het blote oog en kan daardoor snel herkend worden. Soms is het zo erg dat als je een blad aanraakt er een hele zwerm opstijgt. Om kriebels van te krijgen! Hierbij een aantal tips om deze te verjagen:

Bladluis 

Deze vliegende beestjes zijn dol op kamerplanten en met name de aderen en jonge bladeren. Het is hun lievelingskostje! Helaas wel nadelig voor jouw jungle maatje. De bladluis zuigt namelijk de voedingsstoffen en sappen uit jouw kamerplant, met als gevolg een beschadigde kamerplant. De bladeren vervormen, krijgen bruine vlekjes en de plant groeit niet meer zo goed. De bladluis ziet er over het algemeen groenig uit en komen voornamelijk in de zomer voor. De bladluis kan een enorme plaag worden als je er niet op tijd bij bent omdat deze beestjes in een korte tijd enorm veel eitjes kunnen leggen. Deze vervelende beestjes zijn daarentegen wel makkelijk te verbannen, hieronder leg ik je uit hoe!

Zie je ze spinnen?

Spint 

Het ziet er enorm griezelig uit! Al die mini webjes in je kamerplant. Dat kan maar een ding betekenen, SPINT! En wat zijn deze beestjes een partij vervelend! Ze vinden jouw kamerplant zo fijn dat ze moeilijk weg te krijgen zijn. Spint zijn minuscule bruine, gele of rode mijten die de voedingsstoffen uit je jungle maatje zuigen. Deze beestjes zijn zo klein dat je ze bijna niet ziet bewegen. Ze nestelen zich het liefst onder het blad van jouw geliefde kamerplant. Je kamerplant zal er steeds zieliger bij gaan hangen en gele of bruine bladeren krijgen. En dan komen die fijne draden er nog bij kijken, die deze beestjes langzaam maar zeker om jouw kamerplant heen wikkelen. Jakkes!! Hierbij wat tips om van die vervelende beestjes af te komen: 

Wolluis 

Deze witte pluizige vriendjes lijken op kleine katoen bolletjes, die ook een beetje een web structuur hebben. Deze vervelende beestjes voeden zich door het blad leeg te zuigen waardoor de plant voedingsstoffen tekort komt. Deze beestjes zien er uit als een soort van witte mini pissebed. Ook zorgt de wolluis voor honingdauw. Dit is een plakkerig goedje wat de wolluis op je blad achterlaat, waar andere insecten en schimmels ook geïnteresseerd in zijn. Foute boel dus! 

De wolluis gebruikt de katoenen bolletjes als beschutting en zit eronder verscholen. Daar leggen ze ook hun eitjes. Ze kunnen makkelijk vast blijven plakken aan jouw huisdier en zelfs aan jouw kleding. De wolluis is zeker geen koukleum en kan tegen -40 graden Celsius! Insane hè! Hij is daarom ook lastig te bestrijden, maar met mijn tips gaan wij de strijd aan tegen deze pluizenbolletjes;

Zie je ze kruipen? 

Dopluis

De naam van deze vervelende beestjes spreekt voor zich! De dopluis ziet eruit als een bol dopje die zich vastklampt aan jouw geliefde kamerplant. Dat dopje is hun schild dat vast zit aan de luis. Hieronder verstoppen deze beestjes hun eitjes. Zodra de kleintjes uitkomen, kruipen ze over het hele blad. Dit doen ze het liefst bij de nerven en op de stengels van jouw kamerplant, maar ook bij de wortelkluit, onder en op het blad. De gehele kamerplant dus! De dopluis zuigt de voedingsstoffen uit jouw jungle maatje waardoor je blad wordt beschadigd. De bladeren kunnen hier vlekken van krijgen en geel uitslaan. De dopluis vindt een tropisch sfeertje in huis heerlijk! Vocht en warmte is de perfecte combinatie wat hun betreft. Ficussen en palmen, daar zijn ze dol op, dus controleer extra goed! Heb je ze gespot en wil je van deze beestjes af? Hieronder mijn tips!

Schildluis 

Het broertje van de dopluis! Ze lijken best veel op elkaar maar zijn net even anders. Wat de schildluis graag doet is het uitzuigen van de voedingsstoffen, waardoor ze jouw toffe kamerplant behoorlijk wat schade aan kunnen brengen. Er kunnen gele, bruine of rode vlekken op het blad ontstaan. Het blad van de kamerplant kan hierdoor misvormd raken en zelfs afsterven. Jouw jungle maatje zal ook niet meer zo hard groeien. Ook bij deze luis zegt de naam het al. Deze rakker heeft een schild om zich heen dat gevormd wordt door zijn afscheiding en niet vast zit aan zijn lichaam. Hieronder zitten de eitjes verstopt. 

Deze beestjes vertoeven het liefst op of onder je blad, op de stengels en op de stam van jouw toffe kamerplant en laten een plakkerige substantie achter, oftewel honingdauw. Dit trekt vervolgens anders vervelende beestjes en schimmels aan, wat echt fataal kan zijn voor je geliefde kamerplant. Hierbij wat handige tips hoe je deze nare plantziekten kan bestrijden.

Schimmels...PADDENSTOELEN? HELP! 

Schimmels, wel even wat anders dan die vervelende beestjes, maar een lekker gezicht is het niet. No stress, tot op zekere hoogte doen schimmels je kamerplanten geen kwaad, want het is een natuurlijke verschijning. Je kan zowel schimmels op het blad krijgen als schimmels op de potgrond. Enne… ja, ook paddenstoelen. Ik vertel jouw hieronder meer en hoe je het beste schimmels zoveel mogelijk kan voorkomen. 

Schimmels op het blad

Het kan jouw kamerplant wel eens overkomen, schimmels die het heerlijk vinden om op de prachtige bladeren van jouw jungle maatje te zitten. Deze schimmel, oftewel meeldauw, kan als vlekjes of waas over het gehele blad zitten. Over het algemeen kunnen schimmels geen kwaad, maar deze variant wil je het liefste voorkomen. Jouw jungle maatje wordt hier namelijk niet zo vrolijk van. Hieronder een aantal tips!

Schimmels op de potgrond 

Je herkent de schimmel op de potgrond door de witte vaas die over de potgrond kan liggen. Wees niet bang, de schimmel op de potgrond doet jouw jungle maatje geen kwaad. Als er aanzienlijk meer schimmel op de potgrond zit en het zelfs begint te ruiken, dan kan het niet goed zijn voor de lucht in huis en voor jezelf. Hierbij wat tips om van de schimmel af te komen.

Zit daar nou een… PADDENSTOEL?

Ben jij tot de ontdekking gekomen dat er een paddenstoel bij jouw jungle maatje groeit? Door alle schimmels en vochtigheid in de potgrond kan er dus een paddenstoel oppoppen! Deze vriend kan geen kwaad, maar snap goed dat je hem weg wilt halen. Hoe voorkom je paddenstoelen in de potgrond? Hieronder vertel ik je meer!


Heb jij nog een vraag over de vervelende beestjes of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over deze rakkers? Laat het onderaan deze pagina weten!


Hoe kom ik van die vervelende beestjes af?