• Uit eigen voorraad leverbaar
  • Gratis verzending vanaf €60,-
  • 100 dagen kwaliteitsgarantie
NL

Rhipsalis verzorging

4.7
(6)
Reading Time: 15 minutes

Met zijn groene warrige uiterlijk en koraal achtige looks, chillt deze cactus graag in het tropisch regenwoud. Een cactus die graag in de tropische jungle groeit, huh?! Ja, dit groene jungle maatje staat beter bekend als de Rhipsalis a.k.a. Koraalcactus! Vind jij die Rhipsalis oh zo mooi maar heb je geen groene vingers en weet je niet waar te beginnen met de verzorging? Met al mijn tips & tricks leer jij je kamerplant als de beste kennen en verzorgen. Wat je kan verwachten? Alle nodige informatie die jouw Koraalcactus nodig heeft om er jungleproof bij te staan. Lees hieronder meer!

Zelf ben ik ook nog steeds niet uitgeleerd over de plantenwereld en ga ik langs bij dé expert, de Rhipsalis kweker, om nog meer te weten te komen over dit jungle maatje. Nu ik al deze info rijker ben, deel ik dit graag met jou, zodat jouw Rhipsalis een echte uitblinker wordt!

Populair is ‘ie zeker, met zijn lange hangende slierten, groene kleur en makkelijke verzorging. Alles wat je wilt in een kamerplant! Dit slierterige maatje zal je voornamelijk in de jungle van Afrika en Midden- en Zuid-Amerika tegenkomen. De meeste soortjes komen oorspronkelijk uit Brazilië. Klimmend en hangend om de stammen en takken van de bomen heen, staan ze ook wel bekend als de ‘epifyt’ van de jungle. De wortels klampen zich vast aan de bomen en klimmen zo de hoogte in en bedekken iedere tak die ze tegen komen.

Hoe geef ik mijn Rhipalis water? 

Dit tropische jungle maatje kan prima een tijdje zonder water, aangezien deze kamerplant nog steeds de voordelen van een cactus heeft. Zo nu en dan een scheutje water is voldoende, oftewel, hij valt onder het kopje ‘bescheiden drinker’. In zijn natuurlijke habitat krijgt de Rhipsalis niet direct water, omdat ze zich niet in de grond wortelen, maar op de bomen. Als er een tropische regenbui voorbij komt, stroomt het water via de boom, naar beneden. Op die manier komt de Koraalcactus aan zijn water en wordt het opgenomen door de luchtwortels. Soms kan die tropische bui op zich laten wachten, waardoor ze reserves moeten opbouwen. Deze reserves slaan ze op in hun stengels. Ja, zo slim zijn ze wel!

Door je vinger in de potgrond te steken, tot twee knokkels diep, kan je altijd aanvoelen hoe vochtig of droog de potgrond is. Bij de Rhipsalis geldt het volgende; Less is more! Houdt ook rekening met de standplaats van je Koraalcactus. Hoe donkerder je hem neerzet, hoe minder water de kamerplant zal verbruiken.

Wat gebeurt er als ik mijn Rhipsalis te veel water geef?

Bij deze kamerplant mag je absoluut niet teveel water geven! Je zal zien, je Rhipsalis zal binnen no time wortel rot zal ontwikkelen en in een hoopje snot veranderen. De stengels kleuren bruin en de slierten worden geel bruin van kleur en voelen vervolgens zacht aan. Laat de potgrond tussen de gietbeurten daarom goed drogen en geef liever wat minder water dan een scheut te veel.

Wat gebeurt er als ik mijn Rhipsalis te weinig water geef?

Geef je hem te weinig water dan zullen de stengels een rimpelige textuur krijgen. Op een gegeven moment zullen de stengels opdrogen en eraf vallen. Laat dit niet gebeuren, want je complete Rhipsalis zal er de dupe van worden. Geef je in een keer teveel water, dan zullen de cellen van de kamerplant eronder lijden en op den duur barsten, wat kan zorgen voor bruine vlekken. Probeer de juiste balans te vinden zodat je mooie tropische cactus er tip top bijstaat. 

Sproeien, moet dat ook? 

Het nabootsen van de tropische luchtvochtigheid zal de Rhipsalis heerlijk vinden. Vooral tijdens de warmere dagen vindt deze excotische cactus het fijn om een lichte nevel te krijgen. Maar ook tijdens de koudere dagen als de verwarmings op volle toeren aanstaat. De droge verwarmingslucht verspreidt zich door jouw kamer waardoor jouw kamerplant er een beetje sipjes bij kan staan. Zo voorkom je de gele of bruine droge stengels die kunnen ontstaan als de luchtvochtigheid aan de lage kant is. Daarnaast zorg je ervoor dat de stengels stofvrij worden, zodat de openingen in het blad weer de belangrijke voedingsstoffen kunnen opnemen. De Rhipsalis zal je dankbaar zijn voor deze verzorging. Sproei er dus lekker op los!

Heeft mijn Koraalcactus voeding nodig? 

De Rhipsalis wil graag wat voeding krijgen om de nieuwe scheuten aan te maken en zijn wortels goed te laten ontwikkelen. In zijn natuurlijke habitat kan hij gemakkelijk aan voeding komen, aangezien de Rhipsalis dit kan meepakken van de boom waar hij zich aan vastklampt. Hij heeft vooral trek in de lente- en zomermaanden wanneer de kamerplant al zijn energie naar de nieuwe uitlopers wilt doorzetten. Dit kan er ook voor zorgen dat de bloemen van de Rhipsalis sneller doorkomen.

Kijk hierbij goed op de verpakking van de kamerplantenvoeding om de juiste dosering te geven. Teveel is altijd een no go! Hierbij kan je de wortels flink beschadigen. In de herfst- en wintermaanden hoeft de Rhipsalis geen extraatje. Tijdens de koudere dagen zal de groei minder zijn door verschillende factoren. De temperaturen liggen een stuk lager, de zonnestralen zijn minder en de dagen zijn korter. Je hebt er dus weinig omkijken naar als het om voeding gaat.  

Je kan eventueel ook voor een natuurlijke plantenvoeding optie gaan. Deze verzorging is makkelijk toe te passen aan jouw Rhipsalis aangezien je vast een bananenschil in huis hebt liggen. Wat je hiermee kan doen vertel ik jou onder het kopje 'natuurlijke voeding'.

Heeft jouw Rhipsalis pas geleden verse potgrond gehad?

Heb jij je Rhipsalis pas geleden voorzien van verse potgrond? Dan mag je hem overslaan. Verse potgrond wordt voorzien van voeding, waar een kamerplant tot wel 6 weken op kan teren. Op de zak van de potgrond staat het precies aangegeven.

Waar staat mijn Rhipsalis het best? 

De Rhipsalis is een echte boomklimmer en krijgt daardoor indirect zonlicht. In de jungle zorgen de hoge bomen voor een hoop schaduw, waardoor ze af en toe een zonnestraal mee kunnen pikken. De tropische cactus valt om deze reden onder het kopje ‘semi schaduw liefhebber’. Indirect zonlicht vindt dit jungle maatje het allerfijnst! Heb jij een ochtend of avond zonnetje? Geef hem dan gerust een plekje bij het raam. Heb jij een raam op het zuiden? Zet hem dan wat verder van het raam af zodat hij geen direct zonlicht op zich krijgt. Je zal zien dat je jungle maatje helemaal in zijn nopjes is. Maar wat als de Rhipsalis niet goed staat? Je zal zien, De Rhipsalis zal dit op den duur wel laten merken aan jou.

Kan mijn Rhipsalis op een licht plekje staan?

Geef jij je Rhipsalis een plekje in de brandende zon? Daar is 'ie niet zo een fan van! De kweker vertelde mij dat de stengels een gele of rode kleur krijgen en op den duur brandplekken kunnen ontwikkelen. Ook kunnen de stengels helemaal verschrompelen, bruin worden en loslaten. Foute boel dus! Geef hem zijn gewenste plekje voor het optimale resultaat.

Kan mijn Rhipsalis op een donker plekje staan?

Zet je je jungle maatje te donker? Dan zal 'ie alles op alles zetten om wat zonnestralen op te vangen, wat kan resulteren in lange, uitgerekte stengels. Op den duur zal hij zijn stengels laten uitvallen om zijn energie te besparen. Stop hem dus vooral niet in een donker hok, zodat jouw kamerplant de juiste shape aanhoudt.

Kan mijn Rhipsalis naast de verwarming staan?

Vermijd in de winter een standplaats bij de verwarming. De Rhipsalis kan maar niet wennen aan de droge verwarmingslucht en zal op den duur last kunnen krijgen van verdroging. De stengels kunnen verschrompelen, bruin aanlopen of zelfs compleet afsterven. Probeer dit te vermijden zodat jouw Rhipsalis er happy bijstaat!

Hoe kan ik het best mijn Koraalcactus verpotten?

De Rhipsalis is niet een hele harde groeier. Geef je hem een nieuwe pot dan kan de kamerplant er wel even tegenaan. Een jaarlijks klusje is het dus zeker niet, wat mega relaxed is. Een grotere pot heeft vele voordelen! De Rhipsalis kan er op los gaan met zijn wortels en de potgrond kan meer water opslaan. Daarnaast kan je een super toffe sierpot uitkiezen die helemaal matcht met jouw interieur.

Wanneer kan ik het best mijn Rhipsalis verpotten?

Je kan het beste de tropische cactus in de lente- of zomermaanden verpotten omdat de kamerplant tijdens deze periode een stuk sterker is en eventuele beschadigde wortels sneller kunnen herstellen. Hieronder geef ik jou meer tips over hoe je het beste jouw Rhipsalis kan verpotten!

Wat gebeurt er als jouw Rhipsalis in een te grote of te brede pot komt te staan?

De kweker gaf aan dat een te grote of brede pot geen aanrader is. Bij een grote pot zal je meer water moeten geven om de wortels te kunnen bereiken, wat de verzorging van de Rhipsalis moeilijker zal maken. Hierdoor kan je snel teveel water geven waardoor de kans op wortelrot een stuk groter is of je geliefde kamerplant verdroogd, omdat de wortels nog niet helemaal bij het water kunnen. Bij een brede pot is dit niet het geval, maar kan het er in proportie een beetje raar uitzien. De Rhipsalis is geen snelle groeier dus raad ik jou aan om altijd voor een sierpot te kiezen die minimaal 5 cm groter is, zodat hij genoeg plek heeft om lekker te groeien, maar ook dat het geheel er mooi bijstaat. 

Wat gebeurt er als jouw Koraalcactus in een kleine pot komt te staan?

Dit zal de Rhipsalis niet heel erg vinden. De kweker gaf aan dat het wel even duurt voordat hij zijn potje ontgroeid. Merk je dat de Rhipsalis echt snakt naar een nieuwe potje, wacht dan zeker niet! Kies je een sierpot die daadwerkelijk kleiner is als de kweekpot, dan zal het niet gaan passen. De Rhipsalis wil graag wat ruimte voor zijn wortels, zodat hij lekker kan groeien. In een te kleine pot zullen de wortels knel zitten en zal er te weinig ruimte zijn om water op te kunnen slaan, waardoor verdroging op de loer ligt. Een te kleine pot is daarom echt een no go! 

Hoe kan ik het best mijn Rhipsalis stekken? 

Stek-alert! De Rhipsalis is naast zijn makkelijke verzorging, ook makkelijk te stekken! Dat komt omdat dit jungle maatje jou hierbij een handje helpt. Bij iedere stengel zal je zien dat er heel klein ieniemienie wit haartje op zit. Dit zijn kleine luchtwortels die zich gaandeweg ontwikkelen en sterker worden. In zijn natuurlijke habitat laat hij de stengels vallen, zodat hij zich kan vermeerderen. Daarom heeft iedere stengel een eigen luchtwortel. Stekjes nemen van de Rhipsalis is daarom altijd een succes. Je creëert meer ruimte voor de moederplant en je kan je huis vol zetten met dit prachtige exemplaar voor het ultieme jungle gevoel. Win, win! Een tweede optie om jouw Rhipsalis te stekken is door te scheuren. Vooral als je een volle bos hebt is dit een effectieve en snelle manier om hem wat uit te dunnen. Hieronder vertel ik jou meer! Je kunt in mijn webshop ook stekjes kopen.  

Wanneer kan ik mijn Rhipsalis het best stekken?

Vermeerderen kan je altijd het beste in de lente- of zomerperiode doen. De kleintjes zijn nog vrij kwetsbaar als je ze van de moederplant weghaalt. Wil je ze snel laten wortelen dan moeten alle omstandigheden gewenst zijn en dat is in de groeiperiode. Door de lichte dagen en gewenste temperaturen gaat het allemaal net even wat sneller. Hoe je aan de slag kan gaan vertel ik jou hieronder!

Check mijn stekplan!

Hoe moet ik mijn Rhipsalis stekje verzorgen?

Een stek(je) is nog vrij kwetsbaar als hij zojuist is weggehaald bij de moederplant. Bij de Rhipsalis stek heb je er weinig omkijken naar als het gaat om verzorging. Geef nadat je de stek hebt verpot een beetje water en laat hem verder droog staan. De kleintjes houden niet van direct zonlicht. Zet ze dus niet in het vensterbank waar de volle middagzon op staat. Verder heb je geen omkijken naar deze kleintje en kan je ze lekker hun ding laten doen. 

Heeft jouw Rhipsalis last van verkleurd, gerimpeld of hangend blad? 

Van dikke tot dunne stengels en platte tot geribbelde stengels. Er zijn veel variaties te vinden in deze familie, die jouw interieur in een klap kunnen omtoveren tot indoor jungle. Voor de ultieme look heeft de Rhipsalis een minimale verzorging nodig. Dat maakt hem zo makkelijk en geliefd. Soms kan het wel eens voorkomen dat de groene toef er wat sipjes bij hangt of anders uitziet. Dan is het aan te raden om de verzorging die je toepast aan jouw Rhipsalis goed onder de loep te nemen. Alle mogelijke ‘bladscenario’s’ neem ik graag met je door. 

Heeft jouw Rhipsalis last van geel blad?

Zet jij je jungle maatje op de verkeerde plek, dan kan het blad van kleur veranderen. Dit zijn alleen niet de kleuren die jij zou willen. Dit doet 'ie niet voor de lol maar meer om een signaal af te geven dat het niet helemaal goed gaat. Zie je dat de uiteinde van de kamerplant een licht uitslaan en geel worden? Dan is dit een teken van teveel zonnestralen.

Zijn alle bladeren van jouw Rhipsalis geel? Hangt de kamerplant er ook nog eens slap bij en laat hij zijn stengels vallen? Dan gaat er iets niet goed met de verzorging die jij aan jouw geliefde Rhipsalis geeft. Dit is vaak een teken van teveel water, wat wortelrot kan veroorzaken. Dit kan doorschieten en resulteren tot verkleurde en zelfs snotterige stengels. Is dit het geval? Dan is de rot doorgetrokken en zal je Rhipsalis binnen no time in een hoopje snot veranderen. Vaak is je jungle maatje in dit stadium niet meer te redden. Wees er optijd bij om hem nog in leven te houden. Zie je dat de bladeren verkleuren, kom dan gelijk in actie! Heb je per ongeluk net even teveel water gegeven, laat hem dan even goed opdrogen. Probeer de balans erin te vinden en eerder te weinig water te geven als teveel. 

Heeft jouw Rhipsalis last van rood blad?

Kleuren de toppen van de Rhipsalis rood? Dan is het echt foute boel. Jouw Rhipsalis staat veel te licht en krijgt direct zonlicht op zijn bladeren. De stengels worden rood ter bescherming van de zon. Haal je Rhipsalis uit het felle zonnestralen en geef hem een plekje waar direct zonlicht is. Je zal zien dat de groene slierten het beter naar hun zin zullen hebben en weer groen zullen kleuren. Zorg ervoor dat dit niet te vaak gebeurt, aangezien dit flink wat schade kan veroorzaken. 

Waarom zijn de stengels van mijn Rhipsalis geslonken en rimpelig?

Zie je dat de stengels van Rhipsalis zijn geslonken en een rimpelige structuur hebben? Dan heb je hem te weinig water gegeven. De kamerplant slaat het water op in zijn stengels en als ze te weinig krijgen, zal je zien dat ze slinken en een wat rimpelige structuur krijgen. Dit is het moment dat je hem nog kan redden door wat water te geven. Laat hem niet te vaak droog staan, aangezien dit de cellen van de kamerplant op den duur zal aantasten. Laat je hem nog langer droog staan dan zullen de stengels opdrogen en afsterven. Ik weet dat het een makkelijke kamerplant is, maar uitdroging vindt de Rhipsalis niet fijn. Wees niet te laks en probeer hem niet helemaal te vergeten. Wat minimale verzorging aan jouw Rhipsalis geven doet al wonderen!

Kan mijn Koraalcactus bloeien? 

Een bloeiende Rhipsalis in de woonkamer is niet echt part of the deal, aangezien dit niet vaak voorkomt. Zie jij opeens witte bolletjes opkomen bij jouw Koraalcactus stengels. Dan is je jungle maatje bloemen aan het kweken! Dat betekent dat je de optimale verzorging geeft en de Rhipsalis het goed naar zijn zin heeft. De witte bolletjes komen uit tot een bloem. Vaak zijn ze wit of geel, maar sommige soortjes krijgen zelfs een roze of rode variant, wat het extra fleurig maakt. De stoere look van de Rhipsalis zal hierdoor wel wat minder zijn, dus je kan de bloemen eventueel ook verwijderen als je dat liever wilt. 

Heeft mijn Rhipsalis onderhoud nodig?

Deze groene toef kan er soms enorm wild bijstaan, alleen hoort dit wel bij zijn looks. De kweker adviseerde daarom ook geen nieuwe coupe aan te meten bij de Rhipsalis, aangezien dit zijn verschijning zal doen veranderen, wat niet helemaal de bedoeling is. Heeft jouw Rhipsalis lange uitlopers gemaakt, dan heb je pluspunten gescoord door een goede verzorging te geven. Wil je deze liever toch wat korter? Dan kan je gerust de schaar erin zetten en deze stukken gebruiken voor het stekken, wat extra leuk is. Verwijder de gele of bruine stengels die opgedroogd zijn voor de frisse en fruitige look. Je zal zien dat jouw jungle maat er stralend bij staat.

Moet ik mijn Rhipsalis schoonmaken? 

Wat dat betreft heb je geen omkijken naar de Rhipsalis en kan je deze verzorging achterwege laten. Veel stof vangt 'ie niet met zijn warrige stengels. Is er een stengel aan het afsterven? Trek of knip het voorzichtig los zodat de kamerplant hier geen energie meer in stopt. Zijn energie zal weer naar de nieuwe scheuten worden gezet. Je groene jungle maatje zal er weer fris en fruitig bij staan! 

Hoe ziet mijn Koraalcactus er over een half jaar uit? 

De Rhipsalis kan flinke slierten maken als hij het goed naar zijn zin heeft. Groeien doet hij het liefst op zijn gemakje en zal daarom niet gelijk je halve woonkamer overnemen. Om deze reden hoef je hem dus om de 2 à 3 jaar te verpotten en heb je er verder geen omkijken naar. Heb je hem al een aantal jaar staan, dan kan het zijn dat hij is uitgedijd en de stengels langer zijn geworden. Minimale verzorging is voldoende om de Rhipsalis er prachtig bij te laten staan. 

Welke beestjes houden er van de Koraalcactus?  

De Rhipsalis is niet bepaald geliefd bij de nare beestjes. Je zult ze daarom niet snel zien kruipen op jouw geliefde Rhipsalis. Voordat de Rhipsalis op de post wordt gezet zal hij altijd gecheckt worden op beestjes bij de kweker en hier door ons Make a Jungle team. Helaas kunnen we niet altijd de vervelende beestjes uitsluiten en bestaat er altijd een kans dat ze op een andere manier op jouw Rhipsalis terecht komen door jouw trouwe viervoeter, een open raam of door jouw andere jungle maatjes die een vervelend beestje op zich hebben. Er kunnen verschillende beestjes op jouw Rhipsalis terechtkomen.

Stop jij bloed, zweet en tranen in de verzorging van jouw geliefde Rhipsalis, maar zie je iets kruipen of vliegen? Het hoeft niet altijd aan jouw verzorging te liggen. Soms is het gewoon pech. Analyseer goed wat voor beestje het is en kom dan gelijk in actie. Onder het kopje ‘natuurlijke vijanden’ kan je alles over verschillende ongedierte vinden en leg ik jou uit hoe je het beste van die nare beestje afkomt. 

Is mijn Rhipsalis giftig voor mijn huisdier?

De Rhipsalis is lichtelijk giftig, maar het ligt eraan of jouw viervoeter een kleine hapje van het blad heeft opgepeuzeld of dat de halve kamerplant weg is. Heeft jouw huisdier last van zijn maag of darmen omdat toch iets teveel op heeft van jouw geliefde Rhipsalis? Dan kan je het beste even contact opnemen met de dierenarts. 


Heb jij nog een vraag over de verzorging van de Rhipsalis of kan jij mij iets nieuws bijbrengen over dit jungle exemplaar? Laat een reactie achter onderaan deze pagina!


Rhipsalis verzorging